Sporočilo o napaki

  • Warning: Illegal string offset 'value' in SearchApiViewsHandlerFilterDate->query() (line 154 of /home/dkslsi/public_html/dkss.si/sites/all/modules/search_api/contrib/search_api_views/includes/handler_filter_date.inc).
  • Warning: Illegal string offset 'value' in SearchApiViewsHandlerFilterDate->query() (line 154 of /home/dkslsi/public_html/dkss.si/sites/all/modules/search_api/contrib/search_api_views/includes/handler_filter_date.inc).

Seminar za košarkarske sodnike in tehnične komisarje II., III. in IV. lige 2016

Datum dogodka: 
17 September, 2016 - 08:00
Seminar

V soboto, dne 17.09.2016 se je na Fakulteti za šport izvedel seminar za sodnike in tehnične komisarje 2., 3. in 4. SKL ter skupino spremljevalcev sojenja.

Program seminarja:

Od - doTemaPredavatelji
8:00 - 9:50Fizični TestEdo Javor, Luka Mejač
10:00 - 10:30Test iz pravil igreMatej Šendl
10:40 - 11,25Mehanika dveh sodnikovMilan Nedović
11:30 - 12:30Komunikacija / Fake namesto flopAndrej Jeršan
12:25 - 13:20Nešportna napaka in smernice za novo sezonoAndrej Jelen

V prvem delu začetka seminarja so sodniki najprej opravljali fizični test, ki ga je vodil Edo Javor. Po opravljanju so se sodniki prdružili tehničnim komisarjem k pisanju pisnega testa, ki ga je pripravil Matej Špendl.

Milan Nedović je najprej predstavil fizični izgled sodnika. Sledila so predavanja o mehaniki dveh sodnikov s kratko obnovo. Izpostavljeni elementi so bili kot 45, rotacija in smiselnost teh rotacij.

Andrej Jeršan je podal informacijo o pomembni spremembi terminologije, kjer smo do zdaj izraz za dosojeno tehnično napako zaradi simuliranja osebne napake z namenom, da bi prelisičili sodnika, imenovali "Flop", se slednje zdaj, preimenuje v "Fake".

Predstavil je tudi različne možnosti odločitev pri simuliranju. To so:

  • prva odločitev: takojšnja tehnična napaka in njeno signaliziranje,
  • druga odločitev: opozorilo za simuliranje in njegovo signaliziranje,
  • tretja odločitev: opozorilo in kasnejša tehnična napaka ter njuna signalizacija,
  • četrta odločitev: osebna napaka v obrambi.

V drugem delu je Andrej Jeršan predstavil komunikacijo med sodniki, tehničnimi komisarji in udeleženci zapisnikarske mize, ter na kakšen način se lotiti komunikacije ko so sodniki v dvomih kaj se je zgodilo na igrišču npr. kateri igralec se je zadnji dotaknil žoge?.

V zadnjem delu seminarja je Andrej Jelen predaval o nešportnih osebnih napakah pri tranzicijah in o različnih možnih sodniških odločitvah. To so:

  • prva odločitev: navadna taktična osebna napaka (obetajo se novosti pri smernicah o tej vrsti napake),
  • druga odločitev: nešportna osebna napaka,
  • tretja odločitev: "No call".

Seminar se je zaključil po predvidenem urniku.

Veliko uspehov v novi sezoni!

 
Galerija: